Dobrovolníci se starají o planetu,
postaráte se o dobrovolníky?

ADOPTUJTE DOBROVOLNÍKA

Více než 24 000 dobrovolníků Greenpeace se po celém světě zasazuje o ochranu planety.

Udělejte něco nevšedního! Podpořte jejich projekty a pootočte svět k lepšímu!

Anička Lúthien Tomáš Iva Zoltán Zdenička Anička Lúthien Tomáš Iva Zoltán Zdenička
ADOPTOVAT
Profil aktivisty

Anička Lezecký tým

Lezecký tým Greenpeace je důležitou součástí nenásilných přímých akcí. Dokážeme v pár lidech vyvěsit velký transparent a díky tomu informovat o závažném problému. Jen odvaha nám k tomu ale nestačí. Každý rok se vyvine lepší lezecký materiál nebo bezpečnější technika. Proto pravidelně trénujeme naše lezecké dovednosti. Do týmu jsem se zapojila před čtyřmi lety a od té doby se neustále učím. Mám velké štěstí, že je v naši partě několik nejlepších lezců z Evropy. Můžu se tak inspirovat od těch nejpovolanějších a předávat jejich zkušenosti dál. Jsme lidé, kterým záleží na životním prostředí a jsme rádi, že to můžeme dát jasně najevo. Dejte to najevo s námi.

Zdenička Lokální skupina Brno

Dobrovolníkem v Greenpeace jsem již čtyři roky a jejich koordinátorem více než dva roky. V současné době pracuji v neziskovém sektoru, který se věnuje sociálním tématům. Greenpeace se snažím věnovat maximum svého volného času. Naše lokální skupina funguje od roku 2011. Od té doby máme za sebou více než 30 aktivit a jsme autory takzvané Eko výzvy. V naší skupině působí deset aktivních dobrovolníků.

Lúthien Lokální skupina Ostrava

V Greenpeace jsem sice nováčkem, ale velmi ráda bych pomohla zamezit bezpráví, které se denodenně páchá na přírodě. Věřím, že nyní mám k tomu tu nejlepší příležitost. Jsem členem ostravské skupiny, která je stejně mladá jako já. Kromě přírody mezi mé záliby patří hra na středověké a skotské dudy, vývarná činnost, věnuji se historickým tancům, fireshow, dělám fakírská vystoupení, stopuju po světě a ve volných chvílích studuji filosofii na Ostravské Univerzitě.

Tomáš Greenspeakers

Jmenuji se Tomáš, studuji antropologii a již několik let jsem dobrovolníkem v Greenpeace. Od půlky roku 2015 mám na starost projekt Greenspeakers. Důležitou prací organizace Greenpeace je informování a přinášení svědectví o globálních environmentálních problémech. Naši vyškolení dobrovolníci, takzvaní Greenspeakeři, v tomto stojí v první linii. Jezdí přednášet na nejrůznější veřejná místa a vzdělávací instituce. Během besedy mají posluchači možnost vidět obrázky a videa z různých koutů Země a dozvědět se, jak Greenpeace funguje a také jak oni sami můžou přispět k zlepšení našeho životního prostředí.

Iva Lokální skupina Praha

Jmenuji se Iva a jsem v invalidním důchodu. I tak chci být užitečná, a proto už osm let dobrovolničím v Greenpeace. S mými mladšími kolegy z lokální skupiny se podílíme na nejrůznějších aktivitách. Například pravidelně pořádáme infostánky či se účastníme Sametového posvícení a jiných pochodů.

Zoltán Aktivisti

Aktivním členem Greenpeace jsem hlavně proto, že jsem chtěl zkusit něco nového a zaroveň hodnotně využít svůj volný čas. Nadšení a odhodlanost mě okamžitě spojila s ostatními ve skupině. Být součástí týmu od přípravných prací až k úspěšnému konci mě přesvědčilo o tom, že i sebemenší pomoc a role každého z nás může mít významný vliv na úspěch v našich kampaních.

Vybráno 6 750 Kč
Cíl 21 000 Kč

32 %

14 250 Kč

Měsíční nájem dobrovolnické místnosti

1700 Kč
Oprava projektoru

3 000 Kč
Fotoaparát

4 000 Kč

Peníze využijeme na zaplacení nájemného naší základny, kterou se snažíme plně využít. V místnosti schováváme materiály, scházíme se, chystáme aktivity. Jsme aktivní a snažíme se být samostatní. Projektor nám poslouží k malování a nasvěcování bannerů. Navíc budeme moci pořádat promítání a besedy. Rádi bychom si fotili naše akce a zachovávali vzpomínky. Máme šikovné fotografy, kteří ovšem nemohou být všude.

Vybráno 1 200 Kč
Cíl 12 000 Kč

10 %

10 800 Kč

Fotoaparát

4 000 Kč
Látka a barvy na transparenty

Infostánek

3 000 Kč

Jednou z naši aktivit je informování veřejnosti. K tomu by nám velice pomohl infostánek, na kterém bychom mohli mít více materiálů k nahlédnutí. Občas je také třeba vyrobit transparenty či různé bannery. Na to vždy potřebujeme barvy a látky. Nejen o těchto, ale i o dalších aktivitách je pak třeba dát vědět zbytku Ostravy. S dobrým fotoaparátem budeme moci zaznamenat všechny naše činnosti a informovat o nich ostatní.

Vybráno 900 Kč
Cíl 14 500 Kč

6 %

13 600 Kč

15 přednášek

7 500 Kč
2× Mikiny zelené

2 000 Kč
Trénování 10 aktivistů

5 000 Kč

V rámci projektu Greenspeakers plánujeme v roce 2016 udělat alespoň patnáct besed na školách. Protože většina dobrovolníků jsou studenti, kteří besedy dělají ve svém volném čase, potřebují proplácet výdaje. Naši Greenspeakeři na besedách reprezentují Greenpeace. K tomu jim pomohou i mikiny s logem organizace, ve kterých se navíc budou cítit pohodlně a příjemně. Jelikož mají Greenspeakeři dobrý přehled o aktuálním dění, mohou díky tomu podpořit kolegy v lokálních skupinách, kteří se pak lépe orientují v dané problematice a mohou lépe na svých akcích informovat veřejnost.

Vybráno 1 000 Kč
Cíl 49 000 Kč

2 %

48 000 Kč

Co potřebujeme?
Věci na výrobu stojanu na mobily

4× Baterie na dobíjení z OZE

6 000 Kč/ks
Úprava solárního systému

20 000 Kč

Abychom lidem ukázali v praxi, že čistá energie bez problému funguje, jezdíme v létě na české hudební festivaly. Nabíjíme tam lidem zdarma mobilní telefony ze sluneční a větrné energie. Během jednoho festivalu jsme schopni takto nabít i tisíc mobilních telefonů. Návštěvnící festivalu si také mohou na živo prohlédnout jak vypadá a funguje takový solární panel.

Vybráno 800 Kč
Cíl 23 500 Kč

3 %

22 700 Kč

4× obyčejný overal

4000 Kč
Látka a barvy na transparenty

5000 Kč
Sada nářadí

2 500 Kč

Kvalitní overaly jsou pro přímou akci nepostradatelné. Stejně tak i látkové transparenty, se kterými se jich účastníme. Na výrobu transparentů ale pochopitelně potřebujeme vhodný materiál i poměrně drahé barvy. Občas míváme potíže s vybavením. Naštěstí si však nemusíme mnohé věci, které se pokazí, kupovat zcela nové. Jsme šikovní a umíme si spoustu z nich opravit. Kvalitní sada nářadí je ale to, co nám nyní hodně chybí.

Vybráno 13 100 Kč
Cíl 26 800 Kč

48 %

13 700 Kč

2× Sedačka

2 250 Kč/ks
120m Lana

4500 Kč
2× speciální overal

8 900 Kč/ks

Lezecké akce jsou velmi užitečné - dávají totiž věci "do pohybu". Díky kvalitním a nepromokavým overalům vydržíme na laně déle prosazovat naše postoje, a tím pádem zdravější životní prostředí. Lano nám umožňuje pohyb po komínu elektrárny, která vypouští zbytečné emise skleníkových plynů. Můžeme tak jasně říct, že existují i čistější řešení. Pověšením transparentu však lezecká akce nekončí. Jde nám hlavně o to, aby se zodpovědné osoby zavázaly ke změně. Zavěšeni ve výškách můžeme čekáním strávit několik hodin, ale i dnů. Lavičky jsou našimi velkými pomocnicemi.

Váš dar pomůže nakopnout dobrovolnické projekty!

nebo    Kč