Vánoce šetrné k životnímu protředí znamenají méně konzumu a více lásky. Nekupujte zbytečnosti, podarujte své přátele a blízké nemateriálními dárky.  Místo drahých mobilů rozdávejte raději lásku. Nepodlehnětě vánočnímu přejídacímu diktátu. Méně je někdy více a naopak.

1. Obdarujte blízké krásným kalendářem
Krásným vánočním dárkem může být i nástěnný kalendář Greenpeace, vyrobený ze 100% recyklovaného papíru. Objednejte ještě dnes a zdvojnásobte pozitivní dopad Vašeho dárku. Koupí kalendáře nejen potěšíte obdarované, ale podpoříte kampaně a projekty na ochranu životního prostředí, které Greenpeace vede v České republice i ve světě. Kalendář si můžete prohlédnout a objednat zde.
2. Slavnostní osvětlení
Obrovské množství energie se o Vánocích spotřebuje na slavnostní osvětlení. Několika jednoduchými opatřeními však můžete ušetřit. Kupte si moderní vánoční osvětlení, vyrobené z LED žárovek, které mají velmi dlouhou životnost a jsou šetrné k životnímu prostředí. Nenechávejte světélka zbytečně zapnutá celý den a noc. Případně použijte časový spínač. Šetřením energie pomůžete životnímu prostředí i svojí peněžence!

3. Balení vánočních dárků
Zabalte své dárky do recyklovaného či ručně vyrobeného papíru, který nebyl bělený chlórem. Takový papír se dá koupit na vánočních trzích, v eko-obchodech i některých papírnictvích. Nebo si ho můžete vyrobit sami. Další možností je použití ozdobných tašek a krabic, které se dají použít opakovaně. Můžete také zabalit více dárků dohromady, nebo je pouze ozdobit mašlí. Po vybalení dárečků nezapomeňte všechen papír, který se již nedá opakovaně využít, umístit do tříděného odpadu.
4. Ekologická kosmetika a čisticí prostředky
Na trhu je dostupných několik druhů ekologické kosmetiky a ekologických čisticích prostředků pro domácnosti. Takové výrobky jsou šetrné k životnímu prostředí (rozkládají se a nezanechávají po sobě stopy v podobě škodlivých látek), nejsou testované na zvířatech a neobsahují škodlivé chemikálie, které mohou mít negativní dopad na lidské zdraví (alergie, podráždění pokožky,…). Vše potřebné zjistíte na zadní straně produktů, případně si je můžete rovnou pořídit ve specializovaných prodejnách.
5. Potraviny
Štědrovečerní večeři i vánoční cukroví si můžete připravit z chutných – nejlépe lokálně vyrobených - biopotravin (mouka, cukr, vejce, zelenina atd.), které pocházejí z trvale udržitelného zemědělství. Biopotraviny neobsahují žádné geneticky modifikované složky ani chemické látky a jejich výroba nepoškozuje životní prostředí. Pokud se Vám nepodaří sehnat biovajíčka, zkuste se alespoň vyhnout vajíčkům z klecového chovu, kde jsou slepice chované v krutých podmínkách. Tato nevhodná vejce mají číselné označení 3, zatímco ty "dobré" jsou označené 0 (ekologický chov), 1 (volný chov) nebo 2 (podestýlkový chov). Pokud na Vánoce namísto kapra jíte raději mořské ryby, nekupujte druhy, které se kvůli nadměrnému lovu dostaly na pokraj vyhubení. V tom Vám pomůže náš nový průvodce šetrným nakupováním - Není ryba jako Ryba.
6. Nemateriální dárky
Obdarujte své blízké nemateriálními dárky.Takovým dárkem může být vstupenka do divadla, lístky na koncert, poukaz na jazykový či jiný kurz, wellness pobyt. Dobrý nápad je také zimní dovolená, na kterou nepoletíte letadlem, abyste omezili množství CO2, které poškozuje klima.
7. Ekologické dárky
Kromě ekologické kosmetiky se dá pod vánoční stromeček koupit mnoho dalších "zelených" dárků šetrných k naší planetě. Například výrobky z FSC dřeva, knihy vytištěné na FSC či recyklovaném papíře (značka FSC znamená, že použité dřevo pochází z trvale udržitelného lesního hospodářství), oblečení vyrobené z bio materiálů a označené logem Fair Trade (spravedlivý obchod). Potěšte své blízké také dárky z druhé ruky, nakoupené v antikvariátech, second-handech, bazarech a podobně. Originální dárky můžete vyrobit i sami z přebytečných materiálů (fotografie, korálky atd.)

8. Pozor na elektroodpad
Na Vánoce se často obdarováváme i spotřební elektronikou, jako jsou mobilní telefony, televize či počítače. Kupujte elektroniku od výrobců, kteří dbají při výrobním procesu na ochranu životního prostředí a ve svých výrobcích nepoužívají rizikové látky jako brómové zpomalovače hoření, ftaláty a podobně. Při výběru Vám může pomoci náš Průvodce zelenější elektronikou. Snižte spotřebu a vyhození několika desítek obyčejných neekologických baterií a pořiďte ty dobíjecí. Pokud Váš původní elektrospotřebič již dosloužil, neházejte ho do komunálního odpadu, ale odvezte do sběrného dvora, kde ho ekologicky (a zdarma) zlikvidují. Prodejce je navíc při koupi nového elektrospotřebiče povinen od vás ten starý odebrat a postarat se o jeho ekologickou likvidaci.
9. Nekupujte neekologické výrobky
Na našem trhu stále najdeme výrobky, které poškozují životní prostředí (ať již během samotné výroby, nebo po ukončení své životnosti) a ohrožují lidské zdraví. Vyhněte se jim: nekupujte výrobky z PVC (zvlášť nebezpečné jsou PVC hračky pro děti, které často obsahují rakovinotvorné ftaláty), ani výrobky ze vzácného dřeva, například mahagonu , který pochází z nelegální těžby v rychle mizejících deštných pralesech. Úplně se vyhněte dárkům, které souvisí s nelegálním obchodem s ohroženými druhy živočichů a rostlin (některé druhy papoušků, želv, exotické masti a podobně). Ideální je též nekupovat dárky zabalené ve více obalových vrstvách (zbytečný odpad) a které byly do našich obchodů dopraveny doslova přes půl světa (doprava výrobků vážně zatěžuje životní prostředí).
10. Vánoční stromeček
I když umělý stromek vydrží i desítky let, ekologičtější alternativou stále zůstává ten živý. Nejlepší je stromeček zasazený v květináči, který navíc vydrží o mnoho déle, než jen po dobu svátků (v létě může zdobit balkón či zahradu). U řezaného stromku je důležité, aby byl vypěstovaný v lesní školce a nebyl ilegálně pokácený. Pozor! Umělé stromečky jsou většinou z PVC, při jehož výrobě a po dobu životnosti vzniká mnoho nebezpečných látek, které kontaminují životní prostředí. Navíc bývají často dovážené, například z Číny.

11. Podpořte Greenpeace
Udělejte letos radost i sobě a podpořte Greenpeace. Připojíte se k milionům lidí po celém světě a spolu s nimi přispějete na jedinečné kampaně a projekty. Vyberte si zda chcete podpořit rozvoj Greenpeace, stát se měsíčním podporovatelem, nebo si Adoptovat aktivistu.