Chraňme oceány, zachraňme želvy!

Po patnácti letech usilovné práce se v příštím roce rozhodne na půdě OSN o Greenpeace návrhu na vytvoření sítě mořských rezervací. Návrh vytvořit rezervace na 30% volných moří podporuje řada států, vědců, mořských biologů a více než 3,5 milionu lidí z celého světa. Máme šanci to dokázat, pomůžeš nám?

0 Kč vybráno

0 % z cíle

55 dní do konce

1000000 Kč zbývá

Proč darovat?

ZDRAVÉ OCEÁNY

Oceány pokrývají více než 70 % povrchu Země a je v nich uchováváno 97 % vody. Jsou domovem 80 % veškerého života na naší planetě. Nejen proto si zaslouží ochranu. Stejně jako vytváříme národní parky na souši, abychom chránili tu nejcennější přírodu, musíme je vytvářet i v mořích a oceánech. Bez zdravých oceánů nebude ani naše budoucnost zdravá.

KOLAPS OCEÁNŮ

Oceány jsme přivedli na pokraj kolapsu. Průmyslové rybářské flotily zplundrovaly populace ryb a mořských živočichů, každou minutu v nich skončí plasty o velikosti jednoho popelářského vozu. Zamořujeme je ropou, toxickými látkami i nadměrným množstvím živin. Ničíme ty nejcennější mořské ekosystémy, jako jsou mangrovové háje nebo korálové útesy.

ZMĚNA KLIMATU

Oceány hrají klíčovou roli v regulaci klimatu a zmírňování dopadů klimatických změn. Absorbují až 30 % oxidu uhličitého a absorbují 90 % nadbytečného tepla z globálního oteplování. Klimatické změny jsou však zároveň největší hrozbou pro život a budoucnost oceánů. Ty se kvůli nim okyselují a oteplují, což má za následek například bělení a hynutí korálových útesů.

OCEÁNSKÉ REZERVACE

Oceány za hranicemi vod pod kontrolou pobřežních států, tedy tzv. volná moře, patří nám všem. Proto i my všichni je musíme chránit. Před více než patnácti lety přišla organizace Greenpeace s konceptem mořských rezervací na volných mořích, který převzali jak vědci, tak OSN. Jednání jdou do finále a už v dubnu 2021 se může 30 % těchto moří stát rezervacemi.

OCEÁNY A ŽIVOT

Život na Zemi je závislý na oceánech. Vděčíme jim za mnohé. Za každé druhé nadechnutí – produkují polovinu kyslíku na Zemi. Za regulaci klimatu a zmírňování změn klimatu. Za potravu a živobytí pro více než 3 miliardy lidí, kteří jsou na oceánech závislí jako na primárním zdroji bílkovin a obživy. Společně s více než 3,5 milióny lidí se snažíme přesvědčit OSN, aby vznikly oceánské rezervace.

Vzkazy od dárců

Justýna Königsmarková

Jsem neskutečně vděčná, že tato organizace existuje. Je kouzelné, co pro nás děláte, i pro ty, kteří o těchto problémech nemají ani tušení.

Martin Špiler

Snad ještě není pozdě a dokážeme zachránit a postupně zase obnovit celkové přírodní bohatství pro naše děti a budoucí generace, aby na nás mohli s hrdostí a láskou vzpomínat...

Tereza Knappová

Toto je prostě skvělá věc. Mrzí mě že nemohu přispět více, ale tak snad i toto pomůže :)

Jaroslava Kučerňáková

Podpořit Greenpeace pro mě bude mít vždy smysl, protože se snaží o záchranu toho nejcennějšího - naší planety.

Robert Boček

Greenpeace podporuji už řadu let. Jejich snaha má smysl a výsledky jsou hmatatelné. Podporovat je budu i nadále!

"O Greenpeace vím, že je celosvětově uznávanou organizací, která si zasluhuje respekt a snažím se ji podporovat dle svých možností. Lidé v Greenpeace se obětují za každého z nás při záchraně živých tvorů a ochraně přírody na celé planetě."

Marta Kubišová

Daruj